Datolya kávé - ezt imádni fogod!

Ugyan bizonyos mennyiségű koffein jót tesz az egészségnek, túlfogyasztása hosszú távon veszélyes és számos súlyos egészségügyi kockázattal járhat. Kevesen gondolnak bele, azonban a koffein is egyfajta pszichoaktív szer, mely a központi idegrendszerünkre hat, rövid távon energiát ad és átmeneti éberséget vált ki bennünk. 

Datolya kávé

Napjainkban a legtöbb koffeint kávéval juttatjuk a szervezetünkbe, sokszor olyankor is, amikor nem lenne szükségünk extra lendületre, csak ugye a jó öreg megszokás. :) Isszuk reggel, isszuk ebéd után, isszuk, ha átjön egy barátunk, isszuk, ha randizni megyünk, isszuk, ha szomorúak vagyunk és ezt a felsorolást szinte a végtelenségig lehetne folytatni. 

Szerencsére létezik egy nagyszerű alternatív megoldás, melynek köszönhetően nem juttatunk tonna számra koffeint a szervezetünkbe és még a finom ízről sem kell lemondanunk. Ez az alternatíva a datolya kávé: teljes mértékben koffeinmentes, ráadásul alacsony a savtartalma is. A datolya kávénak az elkészítéséhez a gyümölcs magját használják fel, melyet előbb őrölnek, majd pörkölnek. Mivel a datolyamag meglehetősen olajos, a pörkölést követően zsírtalanításon esik át, a végeredmény pedig megdöbbentően hasonlít a hagyományos kávéra. Egy kísérletben, 9%-os elkészítés mellett (azaz 9 gramm datolya kávé őrleményt 1:1 forró víz és tej aránnyal elkeverve) a résztvevők szín, íz, és illat tekintetében a kávéval megyező eredményekkel értékelték az elkészült italt.  

Datolya és kávé

A datolya kávét a hagyományos kávéhoz hasonlóan többféleképpen is el lehet készíteni. A legegyszerűbb elkészítési mód esetén az intenzívebb ízélmény érdekében javasolt 9 gramm datolya kávé őrleményt 1:1 forró víz és tej aránnyal elkeverni egy bögrében. Aki cukorral szereti a kávét, nyugodtan adhat hozzá, hiszen önmagában a datolya kávé sem édes. A datolya kávé duugattyús kávéfőzőben is elkészíthető, amennyiben durvább őrleményű datolya kávénk van. Itt az arány 55 gramm datolya kávé és 1000 ml víz, csakúgy, mintha rendes kávéból főznénk. A datolyamag zaccot a folyamat végén lehetőleg azonnal távolítsuk el, mert könnyen beleszáradhat az edénybe. 

Datolya

A datolya kávé egyszerű edényben, vagy kotyogós kávéfőzőben is elkészíthető, azonban nem javasoljuk a kávégép használatát, mivel a hagyományos kávénál jelentősen olajosabb, az olaj pedig feltapadhat a gép csöveire, továbbá a datolyamag zacc is nagyon hamar belekeményedhet az edénybe, ha nem figyelünk oda.

Ebből a koffeinmentes csodából nyugodtan ihatunk többet is egy nap, és a vendégeket is kínálhatjuk vele anélkül, hogy a koffein károsan megterhelné a szervezetünket. :)