Datolya kisokos

A datolya egy, a Közel-Keletről származó, ámde világszerte népszerű gyümölcs: Magyarországon jellemzően karácsony környékén a legnépszerűbb, pedig egész évben kapható, és rengeteg ételhez felhasználható. Azonban aki a használatára adja a fejét, gyakran elbátortalanodik a széles választék láttán, és nem tudja, hogy melyikre is van szüksége. Segítünk! Cikkünkben összeszedtünk minden nálunk kapható változatot és hogy melyiket milyen felhasználásra ajánlunk.

Datolya típusok

Deglet-Nour datolya

Algériából származó, közepes szemméretű datolya. Legfontosabb jellemzője, hogy nem annyira édes ízvilágú, mint a hagyományos datolya, szinte krémes, lágy a textúrája, sőt, mag sincs benne. Textúrájának köszönhetően nem csak mint egészséges nasi fogyasztható, de akár még prémium, házi szeletek készítésénél is felhasználhatod, ha “darabosabb” végterméket szeretnél elérni.

Deglet-Nour datolya

Sayer (sima datolya)

Kedvező ára miatt ez az iráni fajta talán a leginkább elterjedt, leginkább felhasznált datolyatípus a világon. Magában fogyasztva is tökéletes választás, de minden olyan felhasználáshoz is ezt szoktuk ajánlani, amikor áztatni kell a datolyát - minden más esetben datolya pasztát, vagy Deglet-Nour datolyát ajánlunk a jobb, finomabb végeredmény érdekében.

Sayer (sima datolya)

Datolya paszta

Az emirátusokból érkező datolya paszta egy különleges, filteres szűrésen esik át, így szinte tökéletesen mentes a magoktól és magtöretektől, illetve az iráni olcsóbb pasztáknál sokkal simább, krémesebb és lágyabb az állaga is. Kíváló alapanyag vegán süteményekhez, tortákhoz, energia golyók, nyers szeletek készítéséhez. Extra tipp: kevers össze magkrémmel egy igazán különleges ízélményhez!

Datolya paszta

Wadi datolya

A Wadi datolya már több mint 5000 éve az egyiptomi étrend része, szüreteléséről ókori egyiptomi képek is születtek! A félig szárított datolya a Wadi völgyből származó természetes fajta, húsos, édes ízvilágú. A datolya felületén a magas gyümölcscukor tartalom miatt fehér pöttyök jelenhetnek meg, ami a gyümölcs esetében természetes folyamat. Na és hogy mire érdemes használni? Leginkább falatozásra! A Medjoul datolyánál kicsit édeskésebb ízvilágú, így minden édesszájút le fog venni a lábáról.

Medjoul datolya

Medjoul, avagy király datolya

A Medjoul datolya az arab világban korábban ismeretlen fajta volt, innen kapta a Medjoul, azaz “ismeretlen” nevet. Mára azonban az egyik legismertebb datolyafajta lett belőle, hála krémes, húsos állagának, és hogy általában véve nagyobbak a datolyaszemek. Nasizásra mi ezt ajánljuk, húsos állaga miatt ez a közkedvenc a mrkt.hu kínálatában. 

Összefoglalva tehát: 

Ha sütögetsz, vagy alapanyagként használod, azaz: áztatni szeretnéd a datolyát, akkor a sima datolyát válaszd. 

Ha gyümölcsszeletet, vagy sütit gyártasz, akkor datolya pasztát válassz. 

Ha kicsit texturásabb-kevésbé édes végeredményt szeretnél, akkor a degelet-nourt.

Ha pedig nasiznál, akkor a Wadi, vagy Medjoul datolyát.

Ha szintén nasiznál, de kevésbé édeset kívánsz, akkor is jöhet a deglet-nourt!

Receptre van szükséged?

Próbáld ki ezt a tavaszindító mogyoróvajas, datolyás sütit, nem fogod megbánni! 😉

Tavaszindító mogyoróvajas, datolyás recept